فیستول کولون و آنورکتال چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

فیستول یک گذرگاه یا تونل غیر طبیعی در بدن است. فیستول داخلی یک تونل غیر طبیعی بین دو اندام داخلی است. فیستول خارجی یک تونل غیر طبیعی بین اندام داخلی و خارج بدن است.

فیستول کولون یک تونل غیر طبیعی از روده بزرگ به سطح پوست یا یک اندام داخلی مانند مثانه، روده کوچک یا واژن است.

فیستول آنورکتال یا مقعدی (همچنین فیستول در آنو نیز نامیده می شود) یک تونل کوچک غیر طبیعی از یک دهانه داخل کانال مقعد یا راست روده است که به یک سوراخ بیرونی در سطح پوست اطراف مقعد می گذرد. فیستول مقعدی اغلب به دلیل عفونت نزدیک مقعد ایجاد می شود که منجر به انباشته شدن چرک (آبسه) در بافت مجاور می شود یا ناشی از یک آبسه مقعدی قبلی یا فعلی است. هنگامی که چرک تخلیه می شود، می تواند یک کانال کوچک را پشت سر بگذارد. حدود 50 درصد از افراد مبتلا به آبسه دچار فیستول می شوند. با این حال، فیستول می تواند بدون آبسه نیز رخ دهد. زنان ممکن است فیستول های رکتوواژینال داشته باشند که فیستول های آنورکتال بین مقعد یا رکتوم و واژن هستند.

فیستول مقعدی می تواند علائم ناخوشایندی مانند ناراحتی و تحریک پوست ایجاد کند و معمولاً به خودی خود بهبود نمی یابد.

در بیشتر موارد جراحی توصیه می شود.

 

فیستول کولون و آنورکتال چقدر شایع است؟

فیستول کولون نادر است و ممکن است به عنوان یک عارضه جراحی یا شرایطی مانند دیورتیکولیت، بیماری کرون یا سرطان  رخ دهد.

مطالعات انجام شده در اروپا نشان داده اند که از هر 10000 نفر حدود 1 یا 2 نفر فیستول آنورکتال دارند. احتمال بروز فیستول آنورکتال در افرادی که آبسه آنورکتال داشته اند و در افراد مبتلا به بیماری کرون بیشتر است.

فیستول آنورکتال در مردان بیشتر از زنان است. گرچه فیستول آنورکتال می تواند افراد را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد، اما میانگین سنی افراد مبتلا به فیستول آنورکتال حدود 40 سال است.

فیستول کولون و آنورکتال چقدر شایع است؟

فیستول کولون و آنورکتال چقدر شایع است؟

علائم فیستول مقعدی

علائم فیستول مقعدی عبارتند از:

  • تحریک پوست در اطراف مقعد
  • یک درد ثابت و ضربان دار که ممکن است هنگام نشستن، حرکت کردن، مدفوع یا سرفه بدتر شود
  • ترشحات بدبو از نزدیک مقعد
  • دفع چرک یا خون هنگام مدفوع
  • تورم و قرمزی اطراف مقعد
  • مشکل در کنترل حرکات روده (بی اختیاری روده) در برخی موارد
  • انتهای فیستول ممکن است به صورت سوراخی در پوست نزدیک مقعد شما قابل مشاهده باشد، گرچه ممکن است دیدن خود برای شما دشوار باشد.

بیمار مبتلا به آبسه ممکن است درد، قرمزی یا تورم در ناحیه اطراف ناحیه مقعد یا کانال را داشته باشد. سایر علائم شایع عبارتند از احساس بیماری یا خستگی، تب و لرز. بیماران مبتلا به فیستول علائم مشابه و همچنین تخلیه از دهانه نزدیک مقعد دارند. اگر این علائم هر چند هفته یکبار در همان ناحیه ظاهر شوند، مشکوک به فیستول می شوند.

عوارض فیستول کولون و آنورکتال چیست؟

فیستول کولون

فیستول کولون می تواند عوارضی به این شکل داشته باشد:

  • مشکلات مربوط به تعادل مایع و الکترولیت در بدن شما، مانند کم آبی یا سطوح پایین الکترولیت های خاص
  • سوء تغذیه
  • عفونت هایی مانند عفونت های مجرای ادراری
  • پریتونیت، عفونت غشاء داخلی حفره شکمی
  • آبسه ها، که نواحی دردناک، متورم و پر از چرک ناشی از عفونت ها هستند
  • سپسیس، یک بیماری جدی که زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما به یک عفونت پاسخ قاطع می دهد.

 

فیستول آنورکتال

فیستول های آنورکتال باعث عفونت و آبسه در اطراف مقعد می شوند، اما به ندرت باعث عفونت شدید می شوند. در موارد نادر، ممکن است در فیستول آنورکتال سرطان ایجاد شود.

چه زمانی مشاوره پزشکی دریافت کنید؟

در صورتی که علائم دائمی فیستول مقعدی را دارید به پزشک عمومی مراجعه کنید. آنها در مورد علائم شما و اینکه آیا شما هر گونه بیماری روده ای دارید سؤال می پرسند. همچنین ممکن است بخواهند مقعد شما را معاینه کنند و انگشت خود را به آرامی داخل آن قرار دهند (معاینه رکتوم) تا علائم فیستول را بررسی کنند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  دیابت و بهداشت دهان و دندان

اگر پزشک عمومی فکر می کند که ممکن است فیستول داشته باشید، برای آزمایش های بیشتر برای تأیید تشخیص و تعیین مناسب ترین درمان، می تواند شما را به متخصصی به نام جراح کولورکتال یا متخصص بیماری های داخلی ارجاع دهد.

 

پزشکان فیستول کولون و آنورکتال را چگونه تشخیص می دهند؟

پزشکان فیستول کولون و آنورکتال را بر اساس علائم و سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایش های تصویربرداری تشخیص می دهند.

 

تاریخچه پزشکی

پزشک شما در مورد علائم و سابقه شرایطی که ممکن است باعث ایجاد فیستول شوند، مانند جراحی شکم، بیماری کرون، بیماری دیورتیکولار، پرتو درمانی یا آسیب از شما سؤالاتی می پرسد.

 

معاینه فیزیکی

پزشک شما حساسیت یا درد شکم شما را بررسی می کند و ممکن است با استفاده از گوشی پزشکی به صداهای داخل شکم شما گوش دهد. پزشک شما هر روزنه ای را در پوست شما بررسی می کند تا تشخیص دهد که آیا ممکن است فیستول خارجی کولون داشته باشید یا خیر.

برای بررسی فیستول آنورکتال، پزشک پوست اطراف مقعد را از نظر منافذ غیر طبیعی، درد و علائم التهاب یا عفونت بررسی می کند. پزشک شما ممکن است یک معاینه دیجیتال رکتوم انجام دهد و ممکن است یک آنوسکوپی یا پروکتوسکوپی را برای مشاهده داخل مقعد و رکتوم انجام دهد. پروکتوسکوپی یک لوله نازک ویژه با یک نور در انتهای آن برای مشاهده داخل مقعد است

پزشکان فیستول کولون و آنورکتال را چگونه تشخیص می دهند؟

پزشکان فیستول کولون و آنورکتال را چگونه تشخیص می دهند؟

تست های تصویربرداری

پزشکان ممکن است از چندین آزمایش مختلف تصویربرداری برای تشخیص یا بررسی فیستول کولون یا آنورکتال استفاده کنند. نوع آزمایشات به محل مشکوک فیستول بستگی دارد. آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر شوند:

  • سونوگرافی یا اسکن اولتراسوند، که از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از اندام های شما استفاده می کند.
  • سری پایین تر GI، که از تصاویر رادیوگرافی با اشعه ایکس و یک مایع گچی به نام باریم برای مشاهده روده بزرگ شما استفاده می کند.
  • سی تی اسکن (اسکن توموگرافی کامپیوتری) که از ترکیبی از تصاویر رادیوگرافی با اشعه ایکس و فناوری رایانه برای ایجاد تصاویر استفاده می کند.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، که بدون استفاده از اشعه ایکس از اندام های داخلی و بافت های نرم بدن شما عکس می گیرد.
  • فیستولوگرافی، که شامل گرفتن تصویر رادیوگرافی با اشعه ایکس پس از تزریق ماده حاجب به فیستول است تا با وضوح بیشتر در تصویر رادیوگرافی با اشعه ایکس نشان داده شود.

پزشکان ممکن است آزمایشات اضافی را برای بررسی عوارض یا تشخیص شرایطی درخواست کنند که می توانند باعث ایجاد فیستول شوند، مانند بیماری کرون یا سرطان. در صورتی که فیستول به یک اندام داخلی مانند مثانه، روده کوچک یا واژن متصل شود، پزشکان ممکن است آزمایشات بیشتری را برای بررسی این اندام ها درخواست کنند.

علت فیستول کولون و آنورکتال چیست؟

بیشتر فیستول های کولون و آنورکتال اکتسابی هستند، به این معنی که در بدو تولد وجود ندارند و در مقطعی از زندگی فرد ایجاد می شوند.

 

فیستول کولون

شایع ترین علت فیستول کولون جراحی شکم است. بیماری هایی که باعث التهاب دستگاه گوارش می شوند مانند بیماری کرون و بیماری دیورتیکول نیز می توانند باعث ایجاد فیستول کولون شوند. علل دیگر عبارتند از سرطان، پرتو درمانی و تروما یا آسیب به شکم.

 

فیستول آنورکتال

غدد کوچک درست در داخل مقعد بخشی از آناتومی طبیعی هستند. اگر غدد مقعد مسدود شوند، ممکن است منجر به بروز عفونت شود. هنگامی که عفونت جدی است، اغلب منجر به ایجاد آبسه می شود. باکتری ها، مدفوع یا مواد خارجی نیز می توانند غدد مقعدی را مسدود کرده و باعث ایجاد آبسه شوند. آبسه های مقعدی که در اثر عفونت غدد مقعدی ایجاد می شوند، شایع ترین علت فیستول آنورکتال هستند. در صورتی که پس از تخلیه چرک، آبسه به درستی بهبود نیابد، ممکن است فیستول آنورکتال ایجاد شود.

برخی از مشکلات سلامتی نیز ممکن است باعث ایجاد فیستول های آنورکتال شوند، از جمله بیماری کرون، سرطان، و برخی عفونت ها مانند سل و HIV. آسیب به ناحیه آنورکتال به دلیل جراحی، زایمان، آسیب یا پرتو درمانی نیز ممکن است باعث ایجاد فیستول آنورکتال شوند.

علل کمتر شایع فیستول مقعدی عبارتند از:

  • بیماری کرون – یک بیماری طولانی مدت که در آن سیستم گوارش ملتهب می شود
  • دیورتیکولیت – عفونت کیسه های کوچک که می تواند از کنار روده بزرگ (کولون) خارج شود.
  • یک بیماری پوستی طولانی مدت که باعث آبسه و زخم می شود
  • عفونت با سل (TB) یا HIV
  • عارضه جراحی در نزدیکی مقعد

 

پزشکان فیستول کولون و آنورکتال را چگونه درمان می کنند؟

فیستول کولون

برخی از فیستول های کولون بدون جراحی به صورت خود به خود بسته می شوند. پزشک شما ممکن است فقط برای کمک به بهبود فیستول، هرگونه عارضه ای را درمان یا از آن پیشگیری کند. بسته به نیاز شما، پزشک ممکن است:

  • به شما مایعات و الکترولیت دهد
  • به شما پشتیبانی تغذیه می دهد، که ممکن است شامل تغذیه کامل تزریقی (TPN) باشد، که تغذیه داخل وریدی (IV) است، یا تغذیه روده ای باشد، که در آن شما غذای مایع را از طریق لوله ای که در بینی، معده یا روده کوچک قرار می گیرد، دریافت می کنید.
  • برای درمان عفونت، آنتی بیوتیک تجویز کند و آبسه را تخلیه کند.
  • اگر فیستول خارجی دارید، از پوست شما در برابر مایعات خارج شده از فیستول محافظت کند.
  • اگر فیستول خود به خود بسته نشود، پزشکان جراحی را برای بستن فیستول انجام می دهند.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  دیورتیکولیت و آنچه باید در مورد آن بدانید!

 

فیستول آنورکتال

پزشکان معمولاً فیستول های آنورکتال را با جراحی برای تخلیه درمان می کنند. مهم است که جراح شما با درمان آبسه و فیستول بسیار آشنا باشد. برای اکثر بیماران، آبسه را می توان با جراحی از طریق یک روش ساده تخلیه کرد. برشی در پوست نزدیک مقعد ایجاد می شود تا عفونت تخلیه شود. این کار را می توان در مطب جراح با بی حسی موضعی یا در اتاق عمل تحت بیهوشی عمومی انجام داد.

اکثر فیستول های آنورکتال بدون جراحی و به صورت خود به خود بسته نمی شوند، اما برخی از فیستول های رکتوواژینال ممکن است خود به خود بسته شوند. اگر فیستول رکتوواژینال دارید، پزشک ممکن است به تعویق انداختن جراحی را توصیه کند تا ببیند آیا فیستول بسته می شود یا خیر. برخی از بیماران مبتلا به بیماری شدیدتر ممکن است برای مراقبت از مشکل نیاز به جراحی های متعدد داشته باشند. بیمارانی که به دلیل دیابت یا مشکلات ایمنی به عفونت های شدیدتر مبتلا می شوند، ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند.

اگر فیستول آنورکتال همراه با آبسه دارید، پزشک برای درمان عفونت، آبسه را تخلیه می کند. در برخی موارد، پزشکان ممکن است برای درمان عفونت آنتی بیوتیک تجویز کنند.

فیستول مقعدی معمولاً به جراحی نیاز دارد زیرا اگر درمان نشود به ندرت بهبود می یابد. چندین روش مختلف وجود دارند. بهترین گزینه برای شما به موقعیت فیستول شما بستگی دارد و اینکه آیا این فیستول یک کانال است یا در جهات مختلف منشعب می شود. گاهی اوقات ممکن است برای کمک به تعیین بهترین درمان نیاز به معاینه اولیه از ناحیه تحت بیهوشی عمومی (جایی که در خواب هستید) داشته باشید.

همه روش ها مزایا و خطرات مختلفی دارند. می توانید این موضوع را با جراح در میان بگذارید. بسیاری از افراد پس از جراحی به ماندن یک شبه در بیمارستان نیاز ندارند، گرچه برخی ممکن است به بستری شدن چند روزه در بیمارستان نیاز داشته باشند. جراح در مورد گزینه های موجود و اینکه فکر می کند کدام گزینه برای شما مناسب است با شما صحبت خواهد کرد. جراحی فیستول مقعدی معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در بسیاری از موارد، پس از آن به ماندن یک شبه در بیمارستان نیاز نیست.

هدف جراحی، التیام فیستول و جلوگیری از آسیب رساندن به عضلات اسفنکتر (حلقه عضلات باز و بسته کننده مقعد) است. آسیب به عضلات اسفنکتر به طور بالقوه می تواند منجر به از دست دادن کنترل روده (بی اختیاری روده) شود.

آنتی بیوتیک ها به تنهایی در درمان آبسه یا فیستول مؤثر نیستند. اگر بیمار دارای مشکلات ایمنی، شرایط خاص دریچه قلب یا سلولیت گسترده (عفونت باکتریایی پوست و بافت های زیر پوست) باشد، علاوه بر جراحی ممکن است به آنتی بیوتیک نیز نیاز باشد. ارائه سوابق دقیق پزشکی به پزشک و انجام معاینه فیزیکی مراحل مهمی برای تصمیم گیری در مورد نیاز به آنتی بیوتیک هستند.

گزینه های اصلی جراحی در اینجا شرح داده شده اند:

پزشکان فیستول کولون و آنورکتال را چگونه درمان می کنند؟

پزشکان فیستول کولون و آنورکتال را چگونه درمان می کنند؟

فیستولوتومی

تقریباً همیشه برای درمان فیستول مقعدی جراحی نیاز است. در بسیاری از بیماران، اگر فیستول خیلی عمیق نباشد، متداول ترین نوع جراحی فیستول مقعدی که انجام می شود فیستولوتومی است. این شامل ایجاد برش در تمام طول فیستول برای باز کردن مسیر آن است تا از پایین به بالا ترمیم شود، بنابراین به صورت یک اسکار صاف بهبود می یابد. فیستولوتومی مؤثرترین درمان برای بسیاری از فیستول های مقعدی است. اما معمولاً فقط برای فیستول هایی مناسب است که از مقدار زیادی از عضلات اسفنکتر عبور نمی کنند. زیرا خطر کنترل روده مانند بی اختیاری مدفوع در این موارد کمتر است. اگر جراح مجبور باشد در طول عمل قسمت کوچکی از عضله اسفنکتر مقعد را قطع کند، تمام تلاش خود را برای کاهش خطر بی اختیاری انجام خواهد داد. در مواردی که خطر بی اختیاری بیش از حد بالا در نظر گرفته شود، ممکن است روش دیگری به جای آن توصیه شود.

 

تکنیک ستون seton

اگر مسیر فیستول بخش قابل توجهی از عضله اسفنکتر را درگیر کند، سایر جراحی های درگیرتر برای درمان فیستول بدون آسیب رساندن به عضله اسفنکتر انجام می شوند. موارد دشوارتر ممکن است به چندین عمل جراحی نیاز داشته باشند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  بیماری سیروز کبدی چیست؟ | عوارض تا درمان

تکنیک seton تکنیکی است که در آن یک تکه نخ جراحی به نام ستون در فیستول قرار داده می شود و برای چند هفته در آنجا رها می شود تا قبل از اینکه روش دیگری برای درمان آن انجام شود، باعث تخلیه آن شود و به التیام آن کمک کند، در حالی که به برش عضلات اسفنکتر نیاز نیست. ستون های شل امکان تخلیه فیستول ها را فراهم می کنند، اما آنها را درمان نمی کنند. برای درمان فیستول، می توان از ستون های محکم تر برای برش آهسته فیستول استفاده کرد. این ممکن است به چندین فرایند نیاز داشته باشد که جراح می تواند با شما صحبت کند. یا ممکن است انجام چندین روش فیستولوتومی، هر بار با دقت باز کردن بخش کوچکی از فیستول یا درمان متفاوت را پیشنهاد کند.

 

روش فلپ پیشرفته

اگر فیستول شما از ماهیچه های اسفنکتر مقعدی عبور کند و انجام فیستولوتومی خطر زیادی از نظر ایجاد بی اختیاری داشته باشد، ممکن است یک روش فلپ پیشرفته در نظر گرفته شود. این روش شامل بریدن یا خراش دادن فیستول و پوشاندن سوراخی است که از آن وارد روده شده است با یک فلپ بافتی که از داخل راست روده گرفته شده است، که قسمت نهایی روده است.

میزان موفقیت این روش کمتر از فیستولوتومی است، اما از نیاز به برش عضلات اسفنکتر مقعد جلوگیری می کند.

 

روش LIFT

روش بستن لوله فیستول بین اسفنکتریک (LIFT) درمانی برای فیستول هایی است که از عضلات اسفنکتر مقعدی عبور می کنند، وضعیتی که در آن فیستولوتومی بسیار خطرناک است. در طول درمان، برشی در پوست بالای فیستول ایجاد می شود و ماهیچه های اسفنکتر از هم جدا می شوند. سپس فیستول در هر دو انتها مهر و موم شده و باز می شود تا صاف بماند.

این روش تاکنون نتایج امیدوار کننده ای داشته است، اما تنها چند سالی است که ابداع شده است، بنابراین برای تعیین میزان عملکرد آن در کوتاه مدت و بلند مدت تحقیقات بیشتری نیاز است.

 

ابلیشن آندوسکوپی

ابلیشن آندوسکوپی درمانی است که در آن یک آندوسکوپ (یک لوله بلند و نازک با یک دوربین کوچک در انتهای آن) درون فیستول قرار می گیرد. سپس یک الکترود از داخل آندوسکوپ عبور داده می شود و برای مهر و موم کردن فیستول استفاده می شود. فرسایش آندوسکوپی به خوبی کار می کند و هیچ نگرانی جدی در مورد ایمنی آن وجود ندارد.

 

جراحی لیزر

درمان فیبر لیزری با تابش شعاع مانند، شامل استفاده از یک پرتو لیزر کوچک برای مهر و موم کردن فیستول است. ابهاماتی در مورد نحوه عملکرد آن وجود دارد، اما هیچ نگرانی عمده ای از نظر ایمنی وجود ندارد.

 

چسب فیبرین

درمان با چسب فیبرین در حال حاضر تنها گزینه غیر جراحی برای فیستول مقعدی است. این درمان شامل تزریق چسب به فیستول توسط جراح در حالی است که شما تحت بیهوشی عمومی هستید. چسب به مهر و موم شدن فیستول و ترغیب آن به بهبودی کمک می کند.

به طور کلی، نسبت به فیستولوتومی برای فیستول های ساده مؤثر نیست و ممکن است نتایج طولانی مدت نباشند. اما ممکن است یک گزینه مفید برای فیستول هایی باشد که از عضلات اسفنکتر مقعد عبور می کنند زیرا به برش نیاز ندارد.

 

پلاگین بیوپروتز

گزینه دیگر قرار دادن پلاگ پروتز بیوپروتز است. این یک پلاگ مخروطی شکل ساخته شده از بافت حیوانی است که برای مسدود کردن دهانه داخلی فیستول استفاده می شود. این روش برای مسدود کردن فیستول مقعدی خوب عمل می کند و هیچ نگرانی جدی در مورد ایمنی آن وجود ندارد.

پیش آگهی پس از درمان

جراح شما در مورد مراقبت های مناسب پس از جراحی به شما توصیه می کند. متأسفانه، با وجود درمان مناسب و بهبودی کامل، آبسه یا فیستول ممکن است عود کند. اگر آبسه عود کند، نشان می دهد که شاید فیستول وجود دارد که باید درمان شود. اگر فیستول عود کند، احتمالاً برای درمان مشکل به جراحی اضافی نیاز خواهد بود.

پیش آگهی پس از درمان

پیش آگهی پس از درمان

خطرات جراحی فیستول مقعدی

مانند هر نوع درمان دیگری، درمان فیستول مقعدی با خطرات زیادی همراه است.

خطرات اصلی عبارتند از:

  • عفونت – ممکن است به یک دوره آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد و موارد شدید ممکن است به درمان در بیمارستان نیاز داشته باشند.
  • عود فیستول – گاهی اوقات فیستول علیرغم جراحی ممکن است دوباره عود کند.
  • بی اختیاری روده – این یک خطر بالقوه در اکثر انواع درمان های فیستول مقعدی است، گرچه بی اختیاری شدید نادر است و تمام تلاش برای جلوگیری از آن انجام خواهد شد.

سطح خطر به مواردی مانند محل قرارگیری فیستول شما و روش خاصی بستگی دارد که انجام می دهید. با جراح در مورد خطرات احتمالی فرایند درمانی که توصیه می کند صحبت کنید.

0/5 (0 نظر)