پیوند کبد جراحی است که کبدی را که دیگر به درستی کار نمی کند (نارسایی کبد) برداشته، و با کبد سالم اهداء کننده فوت شده یا بخشی از کبد سالم از اهداء کننده زنده جایگزین می شود.

کبد شما بزرگترین اندام داخلی شماست و چندین عملکرد حیاتی را انجام می دهد، از جمله:

  • پردازش مواد مغذی، داروها و هورمون ها.
  • تولید صفرا که در جذب چربی ها، کلسترول و ویتامین های محلول در چربی به بدن کمک می کند.
  • ساخت پروتئین هایی که به لخته شدن خون کمک می کنند.
  • حذف باکتری ها و سموم از خون.
  • جلوگیری از عفونت و تنظیم پاسخ های ایمنی.

پیوند کبد معمولاً به عنوان یک گزینه درمانی برای افرادی اختصاص دارد که به دلیل مرحله نهایی بیماری مزمن کبدی دچار عوارض قابل توجهی شده اند. پیوند کبد همچنین ممکن است یک گزینه درمانی در موارد نادر نارسایی ناگهانی کبدی باشد که قبلاً سالم بوده است.

تعداد افرادی که منتظر پیوند کبد هستند، بسیار بیشتر از تعداد کبدهای اهدایی متوفی موجود است.

دریافت بخشی از کبد از اهداء کننده زنده جایگزینی برای انتظار برای در دسترس قرار گرفتن کبد اهداء کننده متوفی است. پیوند کبد اهداء کننده زنده امکان پذیر است زیرا کبد انسان مدت کوتاهی پس از برداشتن بخشی از اندام بازسازی شده و به اندازه طبیعی خود باز می گردد.

در سال 2018، حدود 8200 پیوند کبد در ایالات متحده در میان افراد بزرگسال و کودکان انجام شد. از این تعداد، حدود 390 نفر شامل کبد اهداء کنندگان زنده بودند. در همان زمان حدود 12800 نفر در لیست انتظار پیوند کبد ثبت نام کردند.

چرا پیوند کبد انجام می شود؟

چرا پیوند کبد انجام می شود؟

چرا پیوند کبد انجام می شود؟

پیوند کبد یک گزینه درمانی برای برخی از افراد مبتلا به سرطان کبد و افراد مبتلا به نارسایی کبدی است که وضعیت آنها با درمان های دیگر قابل کنترل نیست.

نارسایی کبد ممکن است به سرعت یا طی یک دوره زمانی طولانی مدت رخ دهد. نارسایی کبدی که به سرعت و در عرض چند هفته رخ می دهد، نارسایی حاد کبد نامیده می شود. نارسایی حاد کبد یک بیماری غیر معمول است که معمولاً در نتیجه عوارض ناشی از برخی داروها ایجاد می شود.

گرچه پیوند کبد ممکن است نارسایی حاد کبد را درمان کند، اما اغلب برای درمان نارسایی مزمن کبد استفاده می شود. نارسایی مزمن کبد به آرامی طی ماه ها و سال ها رخ می دهد.

نارسایی مزمن کبد ممکن است به دلیل شرایط مختلفی ایجاد شود. شایع ترین علت نارسایی مزمن کبد، اسکار (سیروز) کبد است. هنگامی که سیروز کبدی رخ می دهد، بافت اسکار جایگزین بافت معمولی کبد می شود و کبد به درستی عمل نمی کند. سیروز شایع ترین دلیل پیوند کبد است.

علل عمده سیروز کبدی که منجر به نارسایی کبد و پیوند کبد می شوند عبارتند از:

  • هپاتیت های B و C.
  • بیماری کبد الکلی که به دلیل مصرف زیاد الکل باعث آسیب به کبد می شود.
  • بیماری کبد چرب غیر الکلی، وضعیتی که در آن چربی در کبد انباشته می شود و باعث التهاب یا آسیب سلول های کبدی می شود.
  • بیماری های ژنتیکی مؤثر بر کبد. آنها شامل هموکروماتوز هستند که باعث تجمع بیش از حد آهن در کبد می شود، و بیماری ویلسون که باعث تجمع بیش از حد مس در کبد می شود.
  • بیماری هایی که بر لوله هایی تأثیر می گذارند که صفرا را از کبد (مجاری صفراوی) دور می کنند. آنها شامل سیروز صفراوی اولیه، کلانژیت اسکلروزان اولیه و آترزی صفراوی هستند. آترزی صفراوی شایع ترین دلیل پیوند کبد در بین کودکان است.

پیوند کبد همچنین ممکن است سرطان های خاصی که از کبد نشأت می گیرند را درمان کند.

عوارض عمل پیوند کبد

عوارض عمل پیوند کبد

عوارض عمل پیوند کبد

جراحی پیوند کبد با خطر عوارض قابل توجهی همراه است. خطرات مرتبط با خود این فرایند و داروهای لازم برای جلوگیری از رد کبد اهداء کننده پس از پیوند وجود دارند.

خطرات مرتبط با این روش عبارتند از:

  • عوارض مجاری صفراوی، از جمله نشت مجرای صفراوی یا کوچک شدن مجاری صفراوی
  • خونریزی
  • لخته شدن خون
  • نارسایی کبد اهدایی
  • عفونت
  • رد کبد اهدایی
  • آشفتگی ذهنی یا تشنج

عوارض طولانی مدت نیز ممکن است شامل بازگشت بیماری کبد در کبد پیوندی باشد.

عوارض جانبی داروهای ضد رد

پس از پیوند کبد، تا پایان عمر از داروهایی استفاده خواهید کرد تا از رد کبد اهدایی توسط بدن جلوگیری شود. این داروهای ضد رد می توانند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کنند، از جمله:

از آنجا که داروهای ضد رد با سرکوب سیستم ایمنی عمل می کنند، خطر عفونت را نیز افزایش می دهند. پزشک ممکن است داروهایی را برای کمک به مبارزه با عفونت به شما بدهد.

چگونگی آماده سازی برای پیوند کبد

چگونگی آماده سازی برای پیوند کبد

چگونگی آماده سازی برای پیوند کبد

انتخاب مرکز پیوند

اگر پزشک شما پیوند کبد را توصیه کند، ممکن است به مرکز پیوند ارجاع داده شوید. شما همچنین می توانید خودتان یک مرکز پیوند را انتخاب کنید یا یک مرکز را از لیست ارائه دهندگان ترجیحی شرکت بیمه خود انتخاب کنید.

هنگامی که به مراکز پیوند فکر می کنید، ممکن است بخواهید:

  • در مورد تعداد و نوع پیوندهایی که این مرکز هر ساله انجام می دهد اطلاعات کسب کنید.
  • در مورد میزان بقای پیوند کبد در مرکز پیوند بپرسید.
  • آمار مراکز پیوند را از طریق پایگاه داده نگهداری شده توسط ثبت علمی دریافت کنندگان پیوند مقایسه کنید.
  • هزینه هایی که قبل، حین و بعد از پیوند شما نیاز خواهند بود را بدانید. هزینه ها شامل آزمایشات، تهیه اعضاء بدن، جراحی، بستری شدن در بیمارستان و حمل و نقل به و از مرکز برای انجام عمل و قرار ملاقات های بعدی خواهد بود.
  • خدمات اضافی ارائه شده توسط مرکز پیوند را در نظر بگیرید، مانند هماهنگی گروه های پشتیبانی، کمک به ترتیبات سفر، کمک به مسکن محلی برای دوره بهبودی و ارائه ارجاع به منابع دیگر.
  • تعهد مرکز به همگامی با آخرین فن آوری و تکنیک های پیوند را ارزیابی کنید که نشان می دهد این برنامه در حال رشد است.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  کولونوسکوپی چیست؟

پس از انتخاب یک مرکز پیوند، برای تعیین اینکه آیا شرایط واجد شرایط بودن مرکز را برآورده می کنید، به ارزیابی نیاز دارید. هر مرکز پیوند معیارهای واجد شرایط بودن خود را دارد. اگر در یک مرکز پیوند پذیرفته نشدید، ممکن است در مرکز دیگری تحت ارزیابی قرار بگیرید. اهداف فرآیند ارزیابی این است که مشخص شود آیا شما:

  • به اندازه کافی سالم هستند که بتوانند شما را جراحی کنند و می توانید داروهای مادام العمر پس از پیوند را تحمل کنید.
  • آیا هیچ شرایط پزشکی دارید که در موفقیت پیوند اختلال ایجاد کند.
  • مایل و قادر به مصرف داروها طبق دستور هستید و از توصیه های تیم پیوند پیروی می کنید.

آزمایشات، فرایندها و مشاوره هایی که ممکن است انجام دهید عبارتند از:

  • آزمایشات آزمایشگاهی، مانند آزمایش خون و ادرار برای ارزیابی سلامت اندام های شما، از جمله کبد.
  • آزمایشات تصویربرداری، مانند سونوگرافی از کبد شما.
  • آزمایشات قلب برای تعیین سلامت سیستم قلبی عروقی شما.
  • یک معاینه سلامت عمومی، از جمله آزمایشات معمول غربالگری سرطان، برای ارزیابی سلامت کلی شما و بررسی هر گونه بیماری دیگری که ممکن است بر موفقیت پیوند شما تأثیر بگذارد.

ارزیابی شما ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:

  • مشاوره تغذیه با متخصصین تغذیه که رژیم غذایی شما را ارزیابی می کنند و توصیه هایی را در مورد نحوه برنامه ریزی وعده های غذایی سالم قبل و بعد از پیوند ارائه می دهند.
  • ارزیابی روانشناختی برای ارزیابی و درمان هر گونه مسائل زمینه ای، مانند افسردگی یا اضطراب، و تعیین اینکه آیا خطرات پیوند کبد را کاملاً درک می کنید یا خیر.
  • جلساتی با مددکاران اجتماعی که شبکه حمایتی شما را ارزیابی می کنند تا مشخص شود که آیا دوستان یا خانواده ای برای کمک به مراقبت از شما پس از پیوند دارید یا خیر.
  • مشاوره اعتیاد برای کمک به افرادی که در ترک مصرف الکل، مواد مخدر یا دخانیات مشکل دارند.
  • مشاوره مالی برای کمک به درک هزینه های پیوند و مراقبت های پس از پیوند و تعیین هزینه های بیمه شما.

پس از تکمیل این آزمایشات و مشاوره ها، کمیته انتخاب مرکز پیوند برای بررسی وضعیت شما تشکیل جلسه می دهد. این کمیته تعیین می کند که آیا پیوند کبد بهترین درمان برای شما است و آیا شما به اندازه کافی سالم هستید که بتوانید پیوند را انجام دهید.

اگر پاسخ هر دو پرسش مثبت است، شما در لیست انتظار پیوند کبد قرار می گیرید.

آنچه می توانید انتظار داشته باشید

قبل از عمل

قرار گرفتن در لیست انتظار

پزشکان از نتایج آزمایش های عملکرد کبد و سایر عوامل برای ارزیابی شدت بیماری، میزان نیاز فوری شما به پیوند و جایگاه شما در لیست انتظار پیوند کبد استفاده می کنند.

اولویت لیست انتظار پیوند توسط یک سیستم امتیازدهی تعیین می شود. پزشکان از امتیاز مدل مرحله پایانی بیماری کبدی (MELD) برای افراد بزرگسال و نمره بیماری کبدی مرحله پایانی کودکان (PELD) برای کودکان زیر 12 سال استفاده می کنند.

پزشک شما از فرمول خاصی برای تعیین نمره MELD شما استفاده می کند که می تواند از 6 تا 40 متغیر باشد. این امتیاز خطر مرگ را طی 90 روز بدون پیوند تخمین می زند. نمره MELD بالا نشان دهنده نیاز فوری به پیوند است.

با در دسترس قرار گرفتن اندام های اهداء کننده فوت شده، آنها بر اساس گروه خونی طبقه بندی شده و بر اساس امتیازات MELD تخصیص داده می شوند. معمولاً کبد اهدایی ابتدا به افرادی داده می شود که نمرات MELD بالاتری دارند. زمان صرف شده در لیست انتظار پیوند کبد برای قطع رابطه بین افرادی با امتیازات MELD و گروه خونی یکسان استفاده می شود.

برخی از بیماری های کبدی، مانند سرطان کبد، ممکن است منجر به گرفتن نمره MELD بالا در فرد نشوند. مرکز پیوند می تواند در صورت داشتن معیارهای استثنایی تعریف شده، امتیاز MELD اضافی را برای افراد مبتلا به بیماری های خاص درخواست کند.

علاوه بر این، افراد بزرگسال مبتلا به نارسایی حاد کبدی از سیستم اولویت بندی اندام دهنده مبتنی بر MELD مستثنی هستند و ممکن است با توجه به شدت بیماری خود در لیست انتظار پیوند، بالاتر قرار گیرند.

در انتظار یک کبد جدید

انتظار برای کبد اهداء کننده می تواند بسیار متفاوت باشد. برخی از افراد روزها منتظر می مانند، در حالی که برخی دیگر ماه ها صبر می کنند یا ممکن است هرگز کبد اهداء کننده فوت شده دریافت نکنند.

همانطور که منتظر یک کبد جدید هستید، پزشک عوارض نارسایی کبد شما را درمان می کند تا شما را تا حد امکان راحت کند.

عوارض نارسایی کبدی در مرحله پایانی جدی هستند و ممکن است اغلب در بیمارستان بستری شوید. اگر کبد شما بدتر شود، نمره MELD شما به روز می شود.

اهداء کنندگان زنده کبد

درصد کمی از پیوندهای کبد هر ساله از اهداء کنندگان زنده است. در این موارد، جراحان بخش کوچکی از کبد را از یک فرد سالم و زنده پیوند می زنند. پیوند کبد اهداء کننده زنده در ابتدا برای کودکانی که به پیوند کبد نیاز داشتند استفاده می شد، زیرا اندام های مناسب از اهداء کننده مرده کمیاب هستند. در حال حاضر، این یک گزینه برای افراد بزرگسالی است که در مرحله نهایی بیماری کبدی هستند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  بلع دردناک چیست و چگونه صورت می گیرد؟

پیوند کبد اهداء کننده زنده جایگزینی برای انتظار برای کبد اهداء کننده مرده است و این امکان را برای گیرنده عضو فراهم می کند تا از عوارض احتمالی سلامتی ناشی از انتظار برای پیوند جلوگیری کند. اولین قدم، شناسایی اهداء کننده زنده ای است که سالم است و قادر به انجام یک عمل جراحی بزرگ است. سن، گروه خون و اندازه اندام اهداء کننده نیز ملاحظات مهمی در تعیین هستند که آیا شما و اهداء کننده، با پیوند کبد اهداء کننده زنده مطابقت دارید یا خیر.

اکثر اهداء کنندگان زنده کبد اعضای نزدیک خانواده یا دوستان کاندیدای پیوند کبد هستند. اگر یکی از اعضای خانواده یا دوستی دارید که مایل است بخشی از کبد خود را به شما اهدا کند، با تیم پیوند خود در مورد این گزینه صحبت کنید.

پیوند اهداء کنندگان زنده نتایج خوبی دارد، درست مانند پیوند با استفاده از کبد اهداء کنندگان فوت شده. اما یافتن یک اهداء کننده زنده ممکن است دشوار باشد. اهداء کنندگان زنده کبد ارزیابی گسترده ای را انجام می دهند تا اطمینان حاصل شود که با گیرنده عضو مطابقت دارند و سلامت جسمی و روانی آنها را ارزیابی می کنند. این جراحی همچنین خطرات قابل توجهی برای اهداء کننده دارد.

تیم پیوند شما می تواند در مورد مزایا و خطرات با شما و اهداء کننده بالقوه صحبت کند.

پیوند کبد دومینو

نوع دیگری از پیوند کبد اهداء کننده زنده که کمتر رایج است، پیوند کبد دومینو نامیده می شود. در پیوند کبد دومینو، شما یک کبد از اهداء کننده زنده دریافت می کنید که به بیماری به نام آمیلوئیدوز خانوادگی مبتلا است. آمیلوئیدوز خانوادگی یک اختلال بسیار نادر است که در آن پروتئین غیر طبیعی تجمع می یابد و در نهایت به اندام های داخلی بدن آسیب می رساند.

در این روش، اهداء کننده مبتلا به آمیلوئیدوز خانوادگی، پیوند کبد را برای درمان بیماری خود دریافت می کند. سپس، اهداء کننده کبد خود را در پیوند کبد دومینو به شما می دهد، زیرا کبد هنوز به خوبی کار می کند. ممکن است در نهایت علائم آمیلوئیدوز ایجاد شوند، اما معمولاً چندین دهه طول می کشد تا این علائم ایجاد شوند.

پزشکان معمولاً گیرنده هایی را انتخاب می کنند که 55 سال یا بیشتر داشته باشند و انتظار نمی رود که قبل از پایان عمر طبیعی خود علائمی داشته باشند. پس از پیوند، پزشکان علائم بیماری را تحت نظر دارند.

پزشکان شما را ارزیابی می کنند تا تعیین کنند که آیا شما کاندید پیوند کبد دومینو هستید یا گزینه درمانی دیگری برای شرایط شما مناسب تر است.

سالم ماندن

چه منتظر یک کبد اهدایی باشید و چه جراحی پیوند شما از قبل برنامه ریزی شده باشد، برای سالم ماندن تلاش کنید. سالم و تا حد امکان فعال بودن می تواند احتمال آمادگی شما را برای جراحی پیوند در زمانی که زمانش فرا رسید را افزایش دهد. همچنین ممکن است به سرعت بخشیدن به بهبودی شما پس از جراحی کمک کند. موارد زیر را با دقت دنبال کنید:

  • داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید.
  • دستورالعمل های رژیم غذایی و ورزش خود را دنبال کنید.
  • همه قرار ملاقات ها را با تیم مراقبت های بهداشتی خود نگه دارید.
  • در فعالیت های سالم، از جمله استراحت و گذراندن وقت با خانواده و دوستان، شرکت کنید.

با تیم پیوند خود در تماس باشید و آنها را از هرگونه تغییر مهم در سلامت خود مطلع کنید. اگر منتظر یک کبد اهدایی هستید، مطمئن شوید که تیم پیوند همیشه می دانند چگونه با شما تماس بگیرند. ساک بیمارستان بسته بندی شده خود را آماده نگه دارید و از قبل مقدمات انتقال به مرکز پیوند را فراهم کنید.

در طول فرایند

پیوند کبد اهداء کننده فوت شده

اگر به شما اطلاع داده شود که کبد یک اهداء کننده فوت شده در دسترس است، از شما خواسته می شود که فوراً به بیمارستان مراجعه کنید. تیم مراقبت های سلامتی شما را در بیمارستان بستری خواهد کرد و برای اطمینان از سلامت کافی برای جراحی، تحت معاینه قرار خواهد داد.

جراحی پیوند کبد با استفاده از بیهوشی عمومی انجام می شود، بنابراین شما در طول عمل در حالت خواب – مانند خواهید بود.

جراح پیوند یک برش طولانی روی معده شما ایجاد می کند تا به کبد شما دسترسی پیدا کند. محل و اندازه برش شما با توجه به رویکرد جراح و آناتومی شما متفاوت است.

جراح کبد شما را برمی دارد و کبد اهداء کننده را در بدن شما قرار می دهد. سپس جراح عروق خونی و مجاری صفراوی شما را به کبد اهداء کننده متصل می کند. جراحی بسته به شرایط شما ممکن است تا 12 ساعت طول بکشد.

هنگامی که کبد جدید شما در جای خود قرار گرفت، جراح از بخیه ها و منگنه ها برای بستن برش جراحی استفاده می کند. سپس برای شروع بهبودی به بخش مراقبت های ویژه منتقل می شوید.

پیوند کبد اهداء کننده زنده

اگر از اهداء کننده زنده پیوند کبد دریافت می کنید، جراحی شما از قبل برنامه ریزی می شود.

جراحان ابتدا اهداء کننده را جراحی می کنند و بخشی از کبد را برای پیوند برمی دارند. سپس جراحان کبد شما را برمی دارند و قسمت کبد اهدایی را در بدن شما قرار می دهند. سپس عروق خونی و مجاری صفراوی شما را به کبد جدید متصل می کنند.

بخش کبد پیوندی در بدن شما و بخشی که در بدن اهداء کننده باقی مانده است به سرعت بازسازی می شوند و در عرض چند هفته به حجم طبیعی می رسند.

بعد از عمل

بعد از پیوند کبد

پس از پیوند کبد، می توانید انتظار این موارد را داشته باشید:

  • احتمالاً چند روز در بخش مراقبت های ویژه بمانید. پزشکان و پرستاران وضعیت شما را برای مشاهده علائم عوارض زیر نظر خواهند داشت. آنها همچنین به طور مکرر عملکرد کبد شما را برای علائمی که کبد جدید شما کار می کند آزمایش خواهند کرد.
  • 5 تا 10 روز را در بیمارستان بگذرانید. هنگامی که به ثبات رسیدید، برای ادامه بهبودی به یک بخش ریکاوری پیوند منتقل می شوید.
  • با ادامه دوران نقاهت در منزل، معاینات مکرر را داشته باشید. تیم پیوند شما یک برنامه چکاپ برای شما طراحی می کند. ممکن است ابتدا چند بار در هفته و سپس با گذشت زمان، کمتر تحت آزمایش خون قرار بگیرید.
  • تا آخر عمر دارو مصرف کنید. پس از پیوند کبد، تعدادی دارو مصرف خواهید کرد. شما باید تا آخر عمر مصرف بسیاری از آنها را ادامه دهید. داروهایی به نام سرکوب کننده های ایمنی به جلوگیری از حمله سیستم ایمنی به کبد جدید کمک می کنند. سایر داروها به کاهش خطر سایر عوارض پس از پیوند کمک می کنند.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  تشخیص و درمان و پیشگیری از دیابت

قبل از اینکه پس از جراحی پیوند کبد احساس بهبودی کامل کنید، انتظار شش ماه یا بیشتر زمان بهبودی را داشته باشید. ممکن است بتوانید فعالیت های عادی خود را از سر بگیرید یا چند ماه پس از جراحی به سر کار خود بازگردید. مدت زمان بهبودی شما ممکن است به میزان بیماری شما قبل از پیوند کبد بستگی داشته باشد.

میزان بقای پیوند کبد

میزان بقای پیوند کبد

میزان بقای پیوند کبد

شانس شما برای پیوند کبد موفق و بقای طولانی مدت به وضعیت خاص شما بستگی دارد.

به طور کلی، حدود 75 درصد از افرادی که تحت پیوند کبد قرار می گیرند، حداقل پنج سال زندگی می کنند. این بدان معناست که از هر 100 نفری که به هر دلیلی پیوند کبد دریافت می کنند، حدود 75 نفر به مدت پنج سال زندگی می کنند و 25 نفر در عرض پنج سال می میرند.

افرادی که از اهداء کننده زنده کبد دریافت می کنند، اغلب نسبت به افرادی که کبد اهداء کننده فوت شده دریافت می کنند، نرخ بقاء کوتاه مدت بهتری دارند. اما مقایسه نتایج دراز مدت دشوار است زیرا افرادی که اهداء کننده زنده دارند معمولاً انتظار کوتاه تری برای پیوند دارند و به اندازه افرادی که کبد اهداء کننده فوت شده دریافت می کنند بیمار نیستند. میزان بقاء در بین گیرندگان پیوند کبد در مراکز پیوند ایالات متحده نیز متفاوت است و می توان آن را به صورت آنلاین در ثبت علمی دریافت کنندگان پیوند یافت.

تحمل و حمایت

این طبیعی است که در هنگام انتظار برای پیوند، احساس اضطراب یا غرق شدن داشته باشید یا ترس از طرد شدن، بازگشت به کار یا سایر مسائل پس از پیوند را داشته باشید. به دنبال حمایت دوستان و اعضای خانواده بودن می تواند به شما کمک کند این دوران استرس زا را تحمل کنید.

تیم پیوند شما همچنین می تواند با سایر منابع مفید و استراتژی های مقابله ای در طول فرآیند پیوند به شما کمک کند، مانند:

  • پیوستن به یک گروه حمایتی برای گیرندگان پیوند. صحبت با دیگرانی که با شما تجربه مشترک دارند می تواند ترس و اضطراب را کاهش دهد.
  • تجربیات خود را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید. رسانه های اجتماعی راه دیگری برای تعامل با افراد دیگری هستند که تجربه مشابهی داشته اند، که ممکن است به شما کمک کند تا با شرایط در حال تغییر خود سازگار شوید.
  • یافتن خدمات توانبخشی. اگر در حال بازگشت به کار هستید، مددکار اجتماعی شما ممکن است بتواند شما را با خدمات توانبخشی ارائه شده توسط بخش توانبخشی حرفه ای استان شما مرتبط کند.
  • تعیین اهداف و انتظارات واقع بینانه. توجه داشته باشید که زندگی پس از پیوند ممکن است دقیقاً مانند زندگی قبل از پیوند نباشد. داشتن انتظارات واقع بینانه در مورد نتایج و زمان بهبودی می تواند به کاهش استرس کمک کند.
  • آموزش خود. تا آنجا که می توانید در مورد فرایند خود بیاموزید و در مورد چیزهایی که نمی فهمید سؤال کنید. دانش قدرت بخش است.

رژیم غذایی و تغذیه

پس از پیوند کبد، داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای کمک به بهبودی و حفظ سلامت کبد بسیار مهم است.

تیم پیوند شما شامل یک متخصص تغذیه است که می تواند در مورد نیازهای تغذیه و رژیم غذایی شما صحبت کند و به پرسش های شما پس از پیوند پاسخ دهد.

  • به طور کلی رژیم غذایی شما پس از پیوند کبد باید نمک، کلسترول، چربی و قند کم داشته باشد.
  • برای جلوگیری از آسیب رساندن به کبد جدید، مهم است که از الکل خودداری کنید. از نوشیدن مشروبات الکلی یا استفاده از الکل در آشپزی خودداری کنید.

متخصص تغذیه شما همچنین چندین گزینه و ایده های غذایی سالم را در اختیار شما قرار خواهد داد تا در برنامه غذایی خود از آنها استفاده کنید. توصیه های متخصص تغذیه شما ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • خوردن حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات در روز
  • اجتناب از گریپ فروت و آب گریپ فروت به دلیل تأثیر آنها بر گروهی از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
  • داشتن فیبر کافی در رژیم غذایی روزانه
  • انتخاب غذاهای غلات کامل به جای غذاهای فرآوری شده
  • مصرف لبنیات کم چرب یا بدون چربی، که برای حفظ سطح مطلوب کلسیم و فسفر مهم است.

متخصص تغذیه شما همچنین ممکن است اینها را توصیه کند:

  • خوردن گوشت بدون چربی، مرغ و ماهی
  • پیروی از دستورالعمل های ایمنی مواد غذایی
  • با هر روز نوشیدن آب کافی و سایر مایعات هیدراته بمانید.

ورزش کنید

  • ورزش و فعالیت بدنی باید بخشی منظم از زندگی شما پس از پیوند کبد باشد تا به بهبود سلامت کلی جسمی و روانی شما ادامه دهد.
  • بلافاصله پس از پیوند، باید تا جایی که می توانید راه بروید. سپس، بسته به پیشرفت خود، می توانید فعالیت بدنی بیشتری را وارد زندگی روزمره خود کنید.
  • پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا، تمرینات قدرتی کم تأثیر و سایر فعالیت های بدنی که از آنها لذت می برید، همگی می توانند بخشی از یک سبک زندگی سالم و فعال پس از پیوند باشند. اما قبل از شروع یا تغییر برنامه تمرینی پس از پیوند، حتماً با تیم پیوند خود تماس بگیرید.
0/5 (0 نظر)